Guider de studerende gennem den latinamerikanske kultur

Doktorgradstipendiat Ormset fordyber sig i tekster af den spanske barokforfatter Lope de Vega. Lope de Vegas teaterstykker handler om den spanske erobring og koloniseringen ”af den nye verden”.

- Disse teaterstykker er interessante af mange grunde, blandt andet fordi de siger noget om hvilke strategier spanierne brugte for at forstå alt det ukendte, som de mødte i Amerika, og hvordan de forsøgte at skrive det ind i verdenshistorien. Mange af de emner, som de latinamerikanske forfattere har været, og er, optaget af, kan spores tilbage til teksterne fra kolonitiden, siger Ormet.

Helt tilbage fra han var helt ung har Ormset brugt litteraturen som et værktøj til at komme tæt på andre kulturer og tankesæt. Han mener ligeledes, at de studerende i Buenos Aires har enormt gode forudsætninger for kulturel fordybelse. 

- Buenos Aires er en by med en lang litterær tradition, og flere af de vigtigste spansktalende forfattere kommer fra byen. Derudover er det en storby med mange kulturelle tilbud, og der er gode muligheder for at bruge det spanske sprog.

Vi samarbejder med det førende universitet i Argentina, så de studerende får fremragende undervisning i spansk og spanskamerikansk litteratur samtidig med at de bor i en by med et udbud af kulturelle tilbud, som kun få byer kan matche. I de studerendes pensum trækker Ormset blandt andet på forfatteren Jorge Luis Borges. 

- Hos Borges er intet overflødigt, og han skriver med stor præcision. Han har skrevet meget udførligt om Buenos Aires og den argentinske kultur. Derfor blev jeg bekendt med Buenos Aires gennem hans tekster, inden jeg besøgte byen for første gang for at starte Kulturstudiers fag. Desuden inddrager han elementer fra krimigenren, hvilket gør bøgerne spændende at læse, siger Ormset.    

Selvom meget af litteraturen har spor fra kolonitiden, skifter temaerne og skrivemåden med tiden.

– Som en reaktion på det latinamerikanske boom i 60’erne og 70’erne er de nyere forfattere gået væk fra den eksperimenterende litteratur, og fokuserer nu mere på de sociale problemer, der optager dem. Mangfoldigheden og de mange individuelle forfatterstemmer gør det vanskeligt at sige i hvilken retningen udviklingen går, men du finder mange forfattere, som vælger at skrive om de sociale og politiske spørgsmål, siger Ormset.

Selve litteraturstudiet har også ændret og tilpasset sig siden Ormset begyndte som fagansvarlig.

– Det stærke samarbejde vi har med Universidad de Buenos Aires (UBA) har ført til at litteraturkurset har fået en mere fokuseret vinkling på argentinsk litteratur, end det havde da vi startede i 2008. Det er fortsat et studium, som ser på den spansksproglige litteratur i et kontinentalt perspektiv, men vi har i samarbejde med de lokale undervisere forsøgt at tilpasse det endnu mere til den kontekst, som de studerende møder i Buenos Aires, således at de bedre kan se og forstå sammenhængen, afslutter Ormset. 

Har du spørgsmål?

Udfyld formularen nedenfor så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Tak. Du hører fra os inden tre arbejdsdage.

 

Instagram kan du finde studerendes billeder fra studiestederne.

Du kan også læse studerendes blogs fra studiestederne.

Besøg oss på Facebook, hvor du kan finde nyhedsopdateringer.