
Iris: Det var en naturoplevelse, der ikke kan sammenlignes med noget, jeg tidligere har oplevet.
– Jeg havde altid tænkt på, at jeg ønskede at rejse og lære mere om kulturer i andre dele af verden efter gymnasiet. Jeg havde bare ikke besluttet, hvor jeg skulle rejse hen eller hvad rejsen skulle indebære.

Vil du lære mere om, hvordan konflikter opstår mellem individer, grupper eller nationer – og hvordan man kan arbejde med forebyggelse, fred og forsoning? I Pokhara, Nepal tilbyder Kulturstudier det spændende studie freds- og konfliktstudier.
Her fortæller Iris (20) om sin studietid i det fantastiske land:
– Da jeg hørte om fred- og konfliktstudier i Nepal fra en veninde, følte jeg, at det passede perfekt, med både fagligt indhold og rejse i ét.

– Jeg sagde, at jeg ville rejse med hende, og dagen efter havde vi begge ansøgt om at studere i Nepal.
Jeg vidste meget lidt om landet før jeg tog afsted, men er i bakspejlet så taknemmelig nu for, at vi fik mulighed for at lære byen Pokhara, de mennesker der boede der, samt kulturen og historien i landet Nepal at kende.

I Nepal er der meget at udforske ud over den hyggelige studieby Pokhara. I nærheden finder du en række små, hyggelige landsbyer, lidt længere væk venter nationalparker og storbyen Kathmandu, og lige uden for døren kan du begive dig ud på fantastiske bjergvandringer:
– I løbet af de ti uger, vi boede i Pokhara, var vi på flere udflugter, nogle planlagt gennem Kulturstudier og andre arrangeret af studerende.
Det var den første udflugt arrangeret af Kulturstudier, der gjorde det største indtryk. Vi besøgte den lille landsby Lwang, som ligger på bjergsiden med sine mange dejlige små huse og forskellige dyr.

– Her oplevede vi traditionel nepalesisk dans, og vi deltog i grillning sammen med landsbyens indbyggere. Jeg valgte at blive en ekstra nat, fordi jeg følte mig så godt taget hånd om af familien, vi boede hos.
Jeg følte, at jeg fik et meget bedre indtryk af, hvordan de fleste bor i Nepal, end det der er muligt at få ved kun at opholde sig i studiebyen Pokhara.
I Lwang lærte vi også andre unge fra Nepal at kende. De plejede at komme til bjerglandsbyerne på weekendture. Det var også i Lwang, at jeg for første gang så Nepals berømte hvide bjergtoppe.

– Jeg vil helt sikkert anbefale at afsætte mindst en weekend, eller gerne fem hele dage til en bjergvandring. Vi tog til Annapurna Basecamp i læseugen, en uge midt i semesteret hvor man ikke har nogen forelæsninger.
Annapurna er et af 8000-meter bjergene, og basecampen ligger lidt over 4000 meter.
Jeg havde ikke gennemført mange bjergvandringer før, og var meget taknemmelig for at jeg kom med på denne tur, nu hvor jeg var i et land som Nepal, der er kendt for sine smukke bjerglandskaber.
Læs mere om Annapurna

- Nepal og Sri Lanka
- Studentblog
Vår reise til praktfulle Annapurna basecamp
– Det var en naturoplevelse, der ikke kan sammenlignes med noget, jeg tidligere har oplevet.
Man sover i forskellige hytter på vej op, og møder en masse andre spændende mennesker på turen – blandt andet de utrolige sherpaer, som bærer store tasker op ad bjerget, nogle gange kun i sandaler, mens vi puster os opad.
Man kan også tage kortere ture, som for eksempel til Australian Basecamp, som kan gennemføres på bare en dag, samtidig med at du kan nyde synet af de smukke bjerge.

– Jeg vil også anbefale kommende studerende at prøve rafting og tage en tur til Chitwan nationalparken, hvor man kan tage på safari. Det er virkelig værd at tage turen for at få en pause fra byen og ikke mindst se forskellige eksotiske dyr.
Derudover vil jeg absolut anbefale at rejse videre, når forelæsningerne er slut! Jeg og nogle andre rejste til Indien for at tage eksamen.
Bagefter tog jeg på rygsækrejse i Sri Lanka og derefter i Vietnam – mor og far undrede sig over, om jeg nogensinde ville komme hjem.
Fra efteråret 2025 vil alle studerende i fred- og konfliktstudier få inkluderet et to ugers ophold på Sri Lankas sydvestkyst i eksamensperioden i studieafgiften.
Vi arrangerer overnatning lige ved stranden, hvor du kan nyde rolige og naturskønne oplevelser, mens du arbejder med din individuelle eksamen og planlægger din videre rejserute.

– Fred og konflikt som tema var utroligt spændende. Jeg rejste til Nepal uden helt at vide hvad, eller om, jeg skulle studere næste efterår, men kom hjem og søgte ind på internationale studier.
Tiden i Nepal var absolut med til at skabe en interesse hos mig for at studere noget, der omhandlede det internationale samfund og det politiske verdensbillede.

Vi har et konstant fokus på at forbinde teorien fra pensumbøger og forelæsninger med praktiske erfaringer fra lokalområdet.
Kulturstudier har et bredt kontaktnetværk, der gør det muligt for studerende at blive bedre bekendt med organisationer, enkeltpersoner og institutioner, der arbejder med de problemstillinger, man lærer om på studiet:
– Jeg synes også at Kulturstudier lagde godt til rette for, at vi skulle få muligheden for at komme i kontakt med forskellige organisationer, og få mulighed for at arbejde frivilligt selv. Vi besøgte blandt andet en folkeskole og talte med børnene om tabuet omkring menstruation.

– Opholdet i Nepal åbnede mine øjne for kulturelle forskelle på godt og ondt. Jeg lærte utroligt meget om kvinders rettigheder i Sydøstasien, specielt i Nepal, men også i de omkringliggende lande.
Jeg havde jo hørt lidt på forhånd, men det var noget helt andet selv at tale med kvinder, der fortalte deres egne historier. Det gjorde et stort indtryk på mig, og jeg ville ikke have været foruden det.

– Jeg vil virkelig anbefale alle at tage et semester i Nepal. Man får venner for livet og minder, man aldrig vil glemme.
Det er altid måske lidt ukendt og skræmmende før man tager afsted – men pludselig står du der, og efterhånden vil Pokhara også føles som hjem for dig!