
"Rejserne og studierne gav mig styrken til at følge mine drømme"
Hvad vil du gøre med dit liv? Nogle af os finder svaret på dette vanskelige spørgsmål på den anden side af jordkloden - med udsigt over Himalayabjergene, eller gennem en snak med en tilfældig person på en bænk i Hoi An. Læs om hvordan ophold i udlandet ændrede Tuvæs (28) liv.

Denne tekst er oversat ved hjælp af kunstig intelligens.
Se den originale version af artiklen her.– Da jeg var færdig med gymnasiet, besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville studere noget, medmindre jeg virkelig ønskede det. Så der stod jeg, uden helt at vide, hvad jeg skulle gøre med mit liv.
Pludselig opstod der en mulighed - Kulturstudier. Især freds- og konfliktstudier vækkede min nysgerrighed.
Var det virkelig sådan, at jeg kunne rejse og se verden, mens jeg fik studiepoint, støtte fra Lånekassen og en sikkerhed gennem de ansatte hos Kulturstudier?

Mange ender med at studere i udlandet lidt tilfældigt, uden at vide hvad man har lyst til at arbejde med, hvor man har lyst til at bo, og hvordan man ønsker at livet skal se ud i fremtiden.
– Da jeg rejste til Indien som 19-årig, vidste jeg ikke, at denne rejse skulle ændre hele retningen i mit liv. For det, der skete i de følgende år, var, at jeg endte med at rejse på udveksling til fire forskellige land.
Gennem studier i Indien, Vietnam, Nicaragua og Costa Rica fik jeg muligheden for at bevæge mig ud over min egen komfortzone.
Fred- og konfliktstudier tilbydes nu i Nepal, og udviklingsstudier 2 tilbydes nu i Ghana.

– Jeg mødte utallige mennesker, både gennem studierne og rejserne bagefter, som fik mig til at begynde at tænke nye og store tanker. Jeg skrev eksamen blandt bjergene i Indien, i Mexico City og i Sydvietnam.
Her mødte jeg mennesker, som fortalte historier, jeg aldrig ville have troet på, medmindre jeg faktisk havde mødt dem og hørt dem fortælle.
Da jeg rejste for at studere med Kulturstudier som 19-årig, vidste jeg ikke, at det skulle ændre hele retningen i mit liv.– Tuva (28)
– At jeg studerede udviklingsstudier og fred- og konfliktstudier bidrog til at give mig et kritisk syn på strukturerne i verdenssamfundet, og samtidig opleve hvor vigtigt det er at passe på sig selv i denne store komplekse verden.
Nu er det snart 10 år siden, jeg rejste til Indien. Alle mine oplevelser fra udlandet og alle de venner, jeg fik på vejen, har været med til at forme det liv, jeg lever nu. Rejserne gav mig muligheden for at føle, at livet ikke varer evigt.
Jeg lærte, at det er ved at trodse vores egen frygt, være åben over for nye perspektiver og have tillid til de mennesker, vi har omkring os, at vi skaber et liv, vi kan se tilbage på med taknemmelighed.

Mange oplever, at tiden i udlandet kan forme dem som mennesker og få livet til at tage en ny retning. Måske føler du, at du har brug for tid til at udvide din horisont og åbne op for nye muligheder?
– Rejserne og studierne har givet mig styrken til at følge mine drømme, ikke lade andres tankegang og holdninger holde mig tilbage, og ikke være bange for at træffe valg, der er anderledes. Denne styrke har gjort mig mere bevidst om, hvilke mennesker jeg har omkring mig, og har ført til, at jeg nu lever et liv fyldt med fantastiske mennesker, der elsker mig for den, jeg er.
Den samme styrke har bidraget til, at jeg nu er begyndt på en ny rejse - jeg har startet mit eget firma, og arbejder til daglig med breathwork og andre måder, vi kan bruge åndedrættet til at arbejde med følelser, usikkerhed og begrænsende tanker.

– Det føles meget sikkert at kunne rejse sammen med andre skandinaviske studerende, og mange af dem, jeg studerede med, er stadig nære venner. Men hvis jeg skal give et lille tip, så er det at bevæge dig lidt uden for studentergruppen indimellem.
At turde at stoppe op og starte en samtale med ejeren af restauranten, du spiser på, eller med en gammel mand, du møder på en bænk i parken.
Der er så utroligt mange spændende mennesker derude, som kan lære dig noget, og man får ikke adgang til denne læring, medmindre man bevæger sig ud over sin komfortzone.