
"Udvikling bør først og fremmest handle om mennesker, og ikke det økonomiske resultat."
— Jeg tror det vigtigste er, at de studerende får en forståelse for, at der ikke findes en ideel model, der passer til al udvikling, alle lande har deres egen kontekst, som utvivlsomt spiller en rolle.

Professor i geografi ved British Durham University, Jonathan Rigg, er en populær forelæser på Kulturstudiers Udviklingsstudier i Vietnam. Med en bred forskningsbaggrund inden for landlig udvikling i Sydøstasien opfordrer han studerende til altid at tage højde for den lokale kontekst.
- Jeg tror det vigtigste er, at de studerende får en forståelse for, at der ikke findes en ideel model, der passer til al udvikling, alle lande har deres egen kontekst, som utvivlsomt spiller en rolle.

Jonathan Rigg har forsket på og undervist i udviklingsspørgsmål i Sydøstasien i over 30 år og har forskningserfaring fra Thailand, Laos, Vietnam og Indonesien.
Hans akademiske fokus strækker sig fra urbane og rurale relationer, ikke-statslige organisationers rolle, spændingsfeltet mellem miljø og udvikling, samt migration og mobilitet.
Han har også fungeret som rådgiver for Verdensbanken, Den Asiatiske Udviklingsbank og Verdens Fødevareprogram. Som forelæser for Kulturstudier fokuserer han på regional kontekst og den historiske og aktuelle udvikling i Sydøstasien.

- Udvikling er ikke en teknokratisk øvelse, hvor det handler om at trække i de rigtige håndtag. Der er så meget, vi ikke ved eller ikke helt forstår. Og ikke mindst; udvikling skal først og fremmest handle om mennesker og ikke det samlede økonomiske resultat, selvom dette selvfølgelig også er vigtigt.
Rigg har fulgt Kulturstudiers Udviklingsstudier i Vietnam i lang tid. Det startede med, at hans egne ph.d.-studerende arbejdede som seminarledere og forelæsere på studiet, før han selv begyndte at undervise i Vietnam. Nu har Rigg fem semestre bag sig som forelæser på Udviklingsstudier.

- Første gang jeg blev kontaktet af Kulturstudier, var jeg tiltrukket af muligheden for at komme tilbage til Hoi An. Mit første besøg i byen var i 1990, da det var et smukt, men stadig ret roligt sted.
Studiet er blevet mere finjusteret over årene, og pensum er blevet mere omfattende. En af udfordringerne, som med alle udviklingsstudier, er at koble den empiriske oplevelse af udvikling sammen med det teoretiske.
Studerende plejer at elske det første og modsætte sig det sidste, men uden en konceptuel grundforståelse fører oplevelserne ikke til en dybere forståelse.

Rigg står bag en række fagbøger om udviklingsproblematikker. I «Unplanned development» viser han, hvordan tilfældigheder, turbulens og det uventede har defineret udviklingen over hele verden.
Denne viden tager han med sig i sine forelæsninger om udfordringerne ved at planlægge udvikling og videreførsel af fattigdom og velstand fra generation til generation.