Agbogbloshie i Ghana - en miljøkatastrofe skabt af det vestlige forbrugersamfund

Skrevet af Kasper Bechsgaard, som læste Globale Miljøstudier i Ghana med Kulturstudier som tilvalg til sin bacheloruddannelse i Geografi og Geoinformatik på Københavns Universitet.

I efterårssemestret 2016 var jeg i Ghana med Kulturstudier, hvor jeg læste Globale Miljøstudier. Kurset satte fokus på miljøproblemstillinger i Afrika, særligt Ghana, med fokus på blandt andet skovrydning og forurening i det vestafrikanske land. Dette igennem både teoretisk og praktisk undervisning, som bl.a. inkluderede feltture, hvor vi som studerende så miljøproblemstillinger med egne øjne og kom helt tæt på lokalbefolkning i de udsatte områder.

 

Vestens elektroniske affald

Afbrændingen sker under sundhedsskadelige forhold, hvor de lokale arbejder uden sikkerhedsudstyr og indånder de giftige gasser frade brændende materialer. Folk som arbejder i Agbogbloshie lider af konsekvenserne ved at være i det usunde miljø, men også borgere og naturen i det omkringliggende miljø er under stor risiko.

En af kursets feltture havde fokus på elektronisk affald, bedre kendt som e-waste, og gik til Agbogbloshie – en losseplads på 31,3 hektarer beliggende i Ghanas hovedstad Accra. Agbogbloshie modtager elektronisk skrald i form af alt fra computere til telefoner, biler og hårde hvidevare. I 2009 modtog området 171.000 ton e-waste. Meget af dette affald kommer fra Vesten på trods af, at det i 1989 igennem Basel-konventionen blev gjort ulovligt, at udviklede lande kunne sende e-waste til mindre udviklede lande. E-waste ender stadig steder som Agbogbloshie, da meget elektronik bliver sendt mod udviklingslandene mærket som donationer eller ”second-hand goods”.

Elektronik, som umiddelbart ikke kan genbruges og repareres, ender her og bliver i et uformelt miljø behandlet og skilt ad. Agbogbloshie er derfor ikke blot en losseplads, men også en arbejdsplads for mange vestafrikanere, som ikke har andre overlevelsesmuligheder end at tjene penge i det sundhedsskadelige miljø. Arbejdet sker ved håndkraft og uden sikkerhedsudstyr som masker, sikkerhedsbriller og handsker. Det er et organiseret system, hvor nogle finder det elektroniske affald rundt omkring i hovedstaden og transporterer det til Agbogbloshie, andre skiller delene ad, og nogle står for afbrændingen af de adskilte dele, heriblandt ledninger. Resultatet af afbrændingen er, at der udledes værdifulde og genanvendelige metaller som kobber og aluminium, som kan sælges og til sidst ender tilbage i produktion af ny elektronik i den vestlige verden.

(Afbrændingen sker under sundhedsskadelige forhold, hvor de lokale arbejder uden sikkerhedsudstyr og indånder de giftige gasser fra de brændende materialer. Folk som arbejder i Agbogbloshie lider af konsekvenserne ved at være i det usunde miljø, men også borgere og naturen i det omkringliggende miljø er under stor risiko)

 

Unik erfaring af teori i praksis

Som studerende fik vi muligheden for at møde de lokale, som lever og arbejder i Agbogbloshie. Herigennem prøvede vi kræfter med kvalitative metoder i et vestafrikansk og fattigt miljø. Feltturene var meget lærerige oplevelser og noget helt specielt ved at studere Globale Miljøstudier i Ghana. At komme ud og se miljømæssige problemstillinger med egne øjne og have kontakt med den lokale befolkning, som lever et liv i det usunde og barske miljø, gav en unik og dyb indsigt, som man ikke får fra forelæsningssalene hjemme i Danmark. Hvis man er interesseret i at arbejde med fokus på at gøre verden mere bæredygtig og skabe bedre miljø- og leveforhold i udviklingslandene og i sidste ende hele verden, kan jeg kun anbefale at tage af sted.

Har du spørgsmål?

Udfyld formularen nedenfor så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Tak. Du hører fra os inden tre arbejdsdage.

 

Instagram kan du finde studerendes billeder fra studiestederne.

Du kan også læse studerendes blogs fra studiestederne.

Besøg oss på Facebook, hvor du kan finde nyhedsopdateringer.