Antropolog med tilvalg i Spansk og Corporate Social Responsibility
Vi har stillet 5 skarpe spørgsmål til antropologistuderende Mathias Jacobsen om hans forårssemester med Spansk og Corporate Social Responsibility i Buenos Aires, Argentina.
1) Hvad var det bedste ved dit semester med i Argentina?
Det bedste var helt klart muligheden for at kombinere studiet med oplevelsen af at bo i en myldrende sydamerikansk storby som Buenos Aires. Jeg blev virkelig draget af den argentinske kultur, det varme klima, de unikke traditioner, den ’barske’ historie og de delikate madvaner. Desuden gav det intense faglige studie i spansk mig virkelig de sproglige kompetencer og ’det sidste boost’ til at springe ud i samtale med de lokale argentinere, omend det var i undergrundsbanen, til fodboldtræning eller hos grønthandleren rundt om hjørnet.
2) Hvad var din største akademiske indsigt?
Undervejs i kurset Corporate Social Responsibility havde vi forskellige undervisere fra hele verden, som var specialiseret indenfor hvert deres faglige område. Heraf fik den californiske professor LauraLee virkelig understreget verdens kritiske miljømæssige tilstand og vigtigheden af bæredygtige løsningsmodeller i fremtiden. Om det er manglen på vand, mængden af affald i havene eller det omskiftelige klima, så berører det alle verdensborgere. Dette var en stor akademisk øjenåbner, og siden da har jeg forsøgt at inkludere bæredygtighed i alle mine universitetsprojekter.
3) Hvordan passer dit semester med Spansk og Corporate Social Responsibility ind i din uddannelse?
Jeg kom fra bacheloren i Antropologi på Århus Universitet og havde tidligere gået i HHX-gymnasiet. I sammenhængen imellem antropologiens naturlige nysgerrighed og min egen interesse for Sydamerika, så gav det god mening at studere spansk, da det kunne åbne nye døre for fremtiden. Dertil så jeg muligheden for at trække den humanistiske tilgang i en mere erhvervsorienteret retning med kurset i Corporate Social Responsibility. Det gav derfor virkelig meget at studere, hvordan samspillet mellem antropologi og bæredygtighed i høj grad har sin berettigelse i internationale organisationer og virksomheder.
4) Hvad er din bedste oplevelse med Kulturstudier?
Der er uden tvivl mange oplevelser af vælge imellem: cykeldemonstration, fodboldlandskamp, kajaktur, festival ’Un Mundo Feliz’, mørketeater, asado (barbeque) aftner, Iguaza-vandfaldene (se foto), m.fl..!
Dog tænker jeg ofte tilbage på vores ’fieldtrip’ hos NGO-organisationen ’La Juanita Comunidad’ i det fattige område Matanza i udkanten af Buenos Aires. Uden statens støtte havde NGO-organisationen i samarbejde med lokalsamfundet rejst en række sociale udviklingsprojekter, der har udmøntet sig i en børnehave, skole, bageri, skrædderi og en bank med et callcenter. Et inspirerende håb for en bedre fremtid, der virkelig gjorde et stort indtryk på mig.
5) Har du et tip til fremtidige studerende?
Forventningsafstem med dig selv inden afgang: Hvad vil du have ud af udvekslingsopholdet? Er det målet at skabe et globalt netværk, tale flydende spansk eller at opleve en kulturelt fremmed, kaotisk og inspirerende storby. Ellers er mit bedste tip, at nyde opholdet fuldt ud, fordi inden du ser dig om, så vender flyet pludseligt retning imod Danmark igen. Indtil da så spis masser af argentinske empanadas, drik rødvin, dans tango og fyld rejserygsækken op med uforglemmelige oplevelser.